Friday, March 11, 2011

Wagashi and a bit of history

Wagashi are Japanese traditional confectionaries. When, during the Meiji period, western style sweets (洋菓子, yougashi) were introduced into Japan, traditional sweets were re-named Wa-Kashi  (和菓子, wagashi) in order to distinguish them from the western ones. The Wa refers here to the oldest name for Japan, already mentioned in a 2300 year old text from China.

Although an often cited 'cookie' is known from the Jomon period, the Jomon cookie had nothing in common with today's wagashi sweets. It consisted of chestnut and walnut flour, meat and blood of wild boar and deer, and wild bird eggs (Imamura 1996, 99). You can rather look at it as a savoury patty. Carbonized 'cookie' remains have for example been found at the middle Jomon site of the Okinohara site 沖ノ原遺跡(Niigata pref.) about 4000 to 5000 BCE.


A roundhouse from the site of Okinohara 沖ノ原遺跡
http://www.niigata-kankou.or.jp/tunan/kyoukai/institution/4056.html

Jomon carbonised 'cookies'
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/34/Jomon-cookies_from_Okinohara.JPG/450px-Jomon-cookies_from_Okinohara.JPG

Thus during the Jomon to Nara period Okashi consisted probably of fruits which is also suggested by the Kanji 菓 in the name of wagashi,  which simply stands for fruit. Sugar was only introduced during the Tang dynasty, when a monk imported it from India via silk route to China and from there to Japan (Nara period). During the Qin Dynasty sugar cane rock (crystallised cane sugar sap) was traded extensively along the silk route, but still used as a precious luxury good. Only during the Edo period sugar became more available and the production of wagashi began to flourish. Although many recipes originated from Chinese sweets, together with the art of tea ceremony, wagashi became much more refined and new varieties were invented for this purpose.

But enough of history lessons :) let's have a look at a contemporary wagashi, bought at Minamoto Kitchoan in London:


This wagashi is called Yuka and is basically a citron jelly. Sounds simple but is a perfect balance of ingredients and tasted lovely in combination with our flowering tea. Main ingredients: Sugar, water, kidney bean, citrus fruit and agar. If you want to try your hand on it ... a similar lemon sweet can be found at Wagashimaniac's blog (Remon-kan).


3 comments:

  1. こんにちは。
    ロンドンにも源の吉兆庵があるんですね。おいしそうです。
    日本の和菓子は繊細で目で見ても美しいですよね。イギリスのお菓子はどんな感じでしょうか?
    アメリカのお菓子はボリュームばかりです、、。

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  2. Sehr interessant, ich wußte überhaupt nicht, dass die ersten Wagashi mit Blut(!) gemacht waren!Danke, Torwen! :-)
    Ich kenne die Angaben mit getrockneten Früchten(vor allem Persimonen) und Kastanien, auch Kastanienmehl.
    Darf ich Deine Informationen für meinen Wagashi Geschichte "Aufsatz" verwenden??
    Bin noch am schreiben...

    Leider kann ich mich momentan nicht so wirklich freuen und auf das alles konzentrieren, wegen dem Chaos in Japan...

    Wie war die Textur des Lemon Wagashi? Eher fester oder sehr weich? Mochtest Du es? Magst Du ein Rezept dafür?Fragen über fragen... ;-)
    Diese Kanten Wagashi kann man auch mit anderen Früchten machen, das muss ich bald in Angriff nehmen.

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  3. @ くにこ:
    コメントはありがとう。イギリスの菓子はとてもあまいと思います。日本のお菓子は最高ですね?

    @ Amatou:
    Klar kannst du Infos von meinem Blog verwenden, jederzeit:)
    Bin schon mal gespannt auf deinen 'Aufsatz'.
    Das mit Japan war wirklich ein Schock, und vor allem ist man so hilflos, man spendet etwas und dann bleibt nur noch in den Nachrichten darüber zu lesen, das ist so traurig :(
    Aber zu den Lemon Wagashi, sie waren eher weich und sämig durch den Bohnenanteil. Alles in allem haben sie mir sehr gut geschmeckt, waren zitronig-frisch und wie gesagt durch das sämige nicht so 'naß-kalt' wie Obst halt mal so ist. Wenn du Lust hast darst du gerne herumprobieren, ich würde die gerne nachmachen weil ich denke es ist nicht zu aufwändig und doch ein schönes sommerliches Wagashi.
    Ich muss noch mehr von den Wagashi bloggen, das nächste wird nicht so gut abschneiden ;) ich glaube da sind deine besser als die von Kitchoan.

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