Friday, April 15, 2011

Kitchoan's Wagashi - Tsuyaguri (Bean Cake) Review

There is still one wagashi from Kitchoan London left  to be reviewed (we ate the others before taking a photo). This one is a chestnut wagashi with a really nice texture and a sweet bean filling which was, however, a bit overwhelming for the (tiny!) piece of chestnut hidden in it.

Ingredients: Granulated sugar, sugared kidney beans, chest nut paste, water, starch syrup, agar-agar, chestnut, yellow colour E 102, gardena, caramel, sodium sulfite




While the texture of the chestnut paste (outer layer of the wagashi) was pretty good, the whole chestnut was more or less drowned by the bean paste. There should definitely be a bigger piece of chestnut in it (I don't even ask for whole one). Even considering that I make lousy photos, they look not a quarter as good as  the ones on Kitchoan's webpage:

http://www.kitchoan.com/wp-content/uploads/2011/02/1s--300x199.jpg

But let's have a look at the ingredients. Looking at Kitchoan's photo you would think that there was actually a whole chestnut in it. However, the main content is ... sugar. But then, you already knew you would buy a treat and not a healthy meal, so I don't have a real problem with that.
What I didn't like (especially since they are advertising all natural Japanese sweets) is the addition of tartrazine (E102) and sodium sulfite (E221). Not only are they not natural products, but both of them are not without risks, especially for allergic and sensitive people. Tartrazine which gives the nice yellow colour (and btw is forbidden to add to food  in Norway) can cause real problems if you are allergic to salicylic acid (that's aspirin) and benzoic acid. It also adds to ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Many people (including me) are sensitive to sulfite, so if you get headaches from wine, suffer from migraines or are asthmetic you should avoid sulfites. There may not be a lot in a single wagashi but then, it adds up because unfortunately sodium sulfite is a very popular ingredient.

Was it worth 3 £ each? I'm afraid not. If you want to have tasty and fresh wagashi with all natural indgredients and are not residing  in Japan, I fear you have to make your own ones. Look at the fabulous webpage of Wagashi Maniac for ideas and recipes or if you can read Japanese search the cookpad recipe collections.

2 comments:

  1. So, Kitchoan was a disappointing experience for you? I'm so sorry about it. I really didn't expect, the wagashi confection were in such bad quality. But, maybe you will visit Paris some day, there is a Toraya wagashi shop.
    Or, you just try some recipes(like sakura mochi) these are really tasty(I will send you few sakura leaves/flowers on monday :-)).

    Ein anderer Punkt(mache ich lieber in Deutsch) was haben solche Konservierungsstoffe da drin überhaupt verloren(ganz besonders mag ich es auch nicht, wenn sie noch Werbung machen dass alles sei "all natural")??? Zucker konserviert das ganze doch schon genügend, und auch Agar wirkt ein wenig als Konservierungsmittel. Ja, solche Süßigkeiten halten nicht sehr lange.Es bedeutet dann aber, dass die bei Kitchoan NICHT frisch zubereitet werden, denn in solchen Kastanien-Yokan dürften drin sein: Kastanienpaste, Zucker, Agar/Kanten, Mizuame, eventuell ein wenig Stärke, das wars.Auch Zuckersirups(wie Sorbitol/Karion-F) werden als Konservierungsmittel verwendet.

    Und, was die Fotos anbetrifft, viele der Wagashi sind, denke ich, nicht echt, sonder solche Kunstoffmodelle, die auch im Schaufenster ausgestellt werden(im Schaufenster kann ich es schon verstehen, auf Fotos weniger). Es scheint leider so zu sein, dass Kitchoan hauptsächlich daran interessiert ist, Profite zu machen. Grrr. :-( Was für eine Enttäuschung!

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  2. @ Amatou:
    Ich würde nicht wirklich sagen enttäuschend. Das Zitronenwagashi hat mir unglaublich gut geschmeckt obwohl es das einfachste war. Und ich hatte noch ein Kibimochi das war auch sehr gut. Und eines hatte leider Cochinelle Läuse als Farbstoff, das wussten die Verkäuferinnen aber auch nicht, wer checkt auch schon immer alle E-Nummern. Glücklicherweise ist M ein carnivore und die haben ihm auch geschmeckt.
    Ich finds auch schade dass Konservierungsstoffe drin sind, aber das liegt vielleicht an England. Wenn sie von Japan importiert werden muss das vielleicht eher sein und der Absatz ist halt auch nicht so hoch. Die Verkäuferinnen haben mich noch extra darauf hingewiesen dass ich sie schnell essen muss, nur das mochi könnte ich maximal 2 Wochen aufbewahren. Denen scheint das auch nicht so ganz klar zu sein.
    Vielleicht ist Kitchoan einfach zu groß geworden, dann fängt das leider mit dem Gewinn-Denken an :(
    Aber die Adresse für Paris ist notiert :) und wird getestet wenn ich mal hinkomme. Gibt bestimmt mal wieder ne schöne Ausstellung die mir einen oberflächlichen Grund für meine shopping (wenn man das so nennen kann ich kauf ja keine Kleider) trips gibt.

    Und für Ostern hab ich auch was vor, insbesondere um den Reis zu färben hab ich mir was besonderes ausgedacht; hoffe es wird was dann poste ich *spring vor Vorfreude herum*

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